Om het jou makkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Nederland voor je op een rij gezet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens jouw reis.
LET OP! De hieronder vermelde informatie over Nederland werken wij geregeld bij. Echter kunnen wij niet garanderen, dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.
PRAKTISCHE INFORMATIE
Alles wat jij moet weten over jouw bestemming
De leeftijd om alcohol te kopen en/of te drinken is in Nederland vanaf 18 jaar.
De leeftijdsgrens voor het kopen van tabaks- en of rookwarenproducten is ook vanaf 18 jaar. Verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar is niet toegestaan.
In Nederland is het toegestaan om vanaf 18 jaar softdrugs te kopen bij zogenaamde koffieshops. Drugsgebruik in openbare ruimtes is wettelijk verboden.
Let op! Tijdens onze reizen hanteren wij een no-drugs beleid (soft- en harddrugs). Overtreding van dit beleid zorgt voor directe uitsluiting en verwijdering van onze reizen.
Heb je geen Nederlandse nationaliteit, maar ga je wel op reis in Nederland? Stuur dan een mail naar info@deskireis.nl en wij helpen je graag verder met het geven van meer informatie.
Apotheken
Er zijn veel apotheken, waar je tijdens openingstijden terecht kan. Informeer bij je reisleider voor de dichtstbijzijnde apotheek.
Ziektekostenverzekering
In Nederland ben je verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Op deze manier ben je gedekt voor de meeste kosten als je naar een dokterspost of ziekenhuis moet.
Het water in Nederland is van goede kwaliteit. Je kan hier gewoon water uit de kraan drinken.
De netspanning van de elektriciteit in Nederland is 230 volt. Je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig om gebruik te maken van de stopcontacten.
Let op! Veel accommodaties hebben slechts een beperkt aantal stopcontacten in een kamer. Sommige zelfs maar één per kamer.
In Nederland kan je bankieren, geldopnemen en pinnen zoals je gewend bent.
Nog een aantal adviezen met betrekking tot je gezondheid:
• Je hoopt nooit ziek te worden op reis, maar overkomt dit jou wel dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook zeker aan te raden. Sommige behandelingen worden niet of slechts deels vergoed vanuit jouw ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
• Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.
Heb je hulpdiensten nodig dan zijn dit de lokale noodnummers:
• 112: Dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of brandweer ter plaatse sturen.
• 0900-8844: Dit is het noodnummer, wanneer er geen levensgevaarlijke situatie is.
Als je op vakantie gaat in Nederland dien je een geldig paspoort of identiteitskaart bij je te dragen.
Let op! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde, ongeacht nationaliteit, zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.
Wanneer je met de auto in Oostenrijk op vakantie gaat, is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Even een paar richtlijnen vanaf Utrecht:
Met de touringcar (inclusief pauzes):
• Amsterdam: ca. 45 minuten
• Enschede: ca. 2 uur
• Leeuwarden: ca. 2 uur
• Maastricht: ca. 2 uur
• Middelburg: ca. 2 uur
In Nederland spreken ze Nederlands. In de provincie Friesland wordt ook Fries gesproken, maar iedereen kan ook gewoon Nederlands spreken.
In Nederland kun je gebruikmaken van jouw abonnement voor bellen en internet. Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van Wi-Fi in openbare ruimtes en/of accommodatie, waar je verblijft. Hier kunnen wel extra kosten aan verbonden zijn.
Let op! Bij onze tentenkampen is er geen Wi-Fi aanwezig.
Nederland heeft een zomer- en een wintertijd. Eind maart wordt de klok een uur vooruitgezet en eind oktober gaat de klok weer een uur achteruit.
Of je toeristenbelasting moet betalen en hoe hoog deze is, hangt af van de plaats, waar je vakantie viert. Houd er rekening mee dat toeristenbelasting niet standaard bij de reissom is inbegrepen en je deze, wanneer van toepassing, altijd nog ter plaatse dient te betalen. Is de toeristenbelasting wel inbegrepen in de reissom dan staat dit afzonderlijk vermeld op je boekingsbevestiging.
Bij onze schoolreizen voor basisscholen en middelbare scholieren is de toeristenbelasting wel inbegrepen.
Nederland is over het algemeen een veilig land. In grote steden en bij populaire bezienswaardigheden liggen zakkenrollerij, oplichting en overvallen wel op de loer. Wees alert en let op je eigendommen.
In Nederland gelden de reguliere regels, zoals je gewend bent.
Wij bieden geen wintersport aan in Nederland.